top of page

Vier van onze FEB studenten worden wereldkampioen diplomatie!

Terwijl alle ogen op onze wereldleiders zijn gericht vanwege de inval in Oekraïne, is de cruciale rol van diplomatie duidelijker dan ooit. Sinds jaren beoefenen de Belgische jongeren van MUN Society Belgium met succes deze discipline, die weinig bekend is bij het Belgische publiek en dan ook geen deel uitmaakt van het klassieke leerplan. Vorige week hebben zij hun vaardigheden opnieuw bewezen tijdens het Wereldkampioenschap Model United Nations, dat elk jaar door de prestigieuze Harvard University wordt georganiseerd, door de titel van "Best Delegation" in de wacht te slepen.


De World Model United Nations is een simulatie van de Verenigde Naties (VN), waarin studenten van alle nationaliteiten en diverse afkomst samenkomen. De jonge “diplomaten” vertegenwoordigen elk een verschillend land en debatteren over onderwerpen die momenteel ook bij de VN op tafel liggen. Een week lang streven ze ernaar om door middel van debat tot gezamenlijke resoluties te komen, deze te verdedigen en er uiteindelijk over te stemmen. Het Belgische team, bestaande uit studenten van alle universiteiten van het land, waaronder vier van onze eigen FEB studenten, vertegenwoordigde dit jaar een diverse groep van landen, gaande van Brazilië tot Australië.


Tomas Raes, FEB student en lid van het winnende MSB-team, vertelt: "Ik vertegenwoordigde Egypte in de “Economic and Social Council” (ECOSOC) rond het thema energie-transformaties in de Azië-Pacific regio. Het onderwerp is bijzonder actueel gezien de huidige problematiek rond stijgende energieprijzen en de rol die aardgas en kernenergie gaan spelen in de scenario's voor de groene transitie. Tijdens onze debatten probeerden we een zo goed mogelijk antwoord te vinden op de diplomatieke uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd. De afgevaardigde die de meest gedenkwaardige toespraken houdt, het buitenlands beleid van het land dat hij of zij vertegenwoordigt overtuigend belichaamt en ertoe in staat is een alliantie te vormen, sleept de titel van "beste diplomaat" in de wacht.”


Voor het tweede jaar op rij werd de wedstrijd wegens de covid-19 maatregelen online georganiseerd. Het Belgische team wist dit online format het best naar hun hand te zetten: "Aangezien de conferentie in de Europese tijdzone werd gehouden, konden wij 's avonds onderhandelen met deelnemers die zich in Azië bevonden, en 's morgens met deelnemers die in Amerika wonen. We hebben letterlijk een brug kunnen slaan tussen Oost en West", lacht Simon Martens, voorzitter van MSB en eveneens een FEB student. Anderzijds kan het directe contact met studenten uit de hele wereld voor de nodige verrassingen zorgen. Joséphine, een ander lid, vertelt: "Net toen een Japanse student toesprak, vond er een aardbeving plaats in Japan. Je kon het gerommel op de achtergrond horen en de trillingen op het scherm zien. Hij bleef uiterst kalm en vervolgde zijn toespraak voor de vergadering, waarbij hij ons meegaf dat aardbevingen wel vaker voorkomen in Japan.”


Voor de achtste keer werd de wereldtitel door Harvard University aan MUN Society Belgium (MSB) toegekend. Gewoonlijk wordt het kampioenschap elk jaar in een ander land georganiseerd en nemen er meer dan 3000 jongeren van over de gehele wereld aan deel. MSB brengt getalenteerde studenten van alle Belgische universiteiten samen. Door intensieve training in onderhandelen, spreken voor een publiek en leiderschap bereidt MSB zijn leden zo goed mogelijk voor op de debatten over actuele onderwerpen tijdens het wereldkampioenschap. Opdat alle studenten deel kunnen nemen aan wereldwijde conferenties ongeacht hun achtergrond wordt MSB gesteund door McKinsey & Company, Allen & Overy en DEME.


Geïnteresseerde studenten kunnen zich via de MSB-website aanmelden om deel uit te maken van het Belgische team. De volgende sollicitatieperiode vindt midden april plaats.

123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page